T-HT kupuje Iskon?!
Dok Borja konstantno piše o akvizicijama na Hrvatskoj blog sceni, ja čekam akvizicije na telekom tržištu. Izgleda da je čekanju kraj, ali ne na onaj pozitivan način na koji sam mislio. Naime, danas se na marginama Telekom Arene počelo diskretno šuškati da T-HT kupuje Iskon Internet!?

Nekako sam se cijelo vrijeme nadao da će neki alternativni operater iz inozemstva kupiti nekog od manjih igrača u hrvatskoj, te kroz iskustvo i investicije dati malo dinamike na domaćem tržištu. Ali da T-HT kupuje Iskon, to mi nikada nije palo na pamet, iz tri razloga:
A) Iskon se sprema izaći na burzu, priprema telekom mrežu i ima izvrsne planove za nove integrirane usluge
B) U situaciji u kojoj bi izlaskom na burzu zasigurno prikupio ogromna sredstva za daljnje investicije, teško je bilo zamisliti da bi se Iskon predao najvećem konkurentu u situaciji kada ima najbolje planove za promjenu odnosa snaga na broadband tržištu.
C) Ovakva akvizicija značila bi koncentraciju moći, što je upravo ono što se u Hrvatskoj NE SMIJE dogoditi. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja bi trebala intervenirati i dati svoju odluku, kao što je zapravo normalno u Europi. Upravo sam jučer razgovarao sa urednicom Anom Penović, koja moderira Telekom Arenu, o tome kako su baš Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, uz nezavisne regulatore, ključni igrači na telekom tržištu u Europi jer paze na akvizicije i na činjenicu da se ne smije dopustiti koncentracija moći.

Kakva je situacija u Hrvatskoj, iskreno ne znam, jer nisam proučio Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, ali je jasno da ga, ako želimo u Europu, moramo uskladiti sa aquis communitare, pravnom stečevinom EU-a, koja za ovakve slučajeve zahtjeva obavezno arbitriranje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko dopuštenosti koncentracije moći.

Naravno, za sve ovo napisano nema službene potvrde, ovo se tiho pričalo među nekim (ali ključnim) ljudima domaćih telekomunikacija na margini Telekom Arene. Ali gdje ima dima, ima i vatre, jer je danas Damir Saboil, predsjednik Uprave Iskona, u dva svoja izlaganja govorio vrlo pomirljivo, čak i afirmativno o T-HT-u i ulozi monopolista u liberalizaciji tržišta. Ne treba posebno naglasiti da je bio na suprotnoj strani od svih ostalih sugovornika i kolega.

Kad smo kod Telekom Arene, penetracija broadbanda u Hrvatskoj je oko 2,3 posto, što nas na listi EU25 zemalja stavlja na sramotno 23 mjesto!
Ovu će priču biti zanimljivo pratiti dalje, a vidjeti ćemo kako će se postaviti Uprava Iskona, ali i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja! Isto tako, biti će zanimljivo vidjeti komentare korisnika Iskona koji su ovo mrežu birali samo zato da ne plaćaju dosadašnjem monopolistu.

UPDATE: Nakon dva sata od ove moje objave pojavio se tekst i na Jutarnjem. Taj je još pesimističniji od mog. Navodno u ovom slučaju Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja NEMA ovlasti ocjeniti koncentraciju moći! Dakle, cijeli se posao može obaviti bez njihovog dopuštenja, koje bi se, ponavljam, trebalo tražiti u svakoj državi EU-a.
05 Apr 2006 by DeeJay
6 comments

by AlterEgo @ 05 Apr 2006 08:31 pm
Ma nema šanse,pa neće to ovi iz europe dozvoliti jer stalno seru da treba liberalizirati tržište,a ovo je korak unazad.

by T-Zombix @ 05 Apr 2006 09:01 pm
Zar i ti sine Brute laughing ta vijest ti je cisto napuhavanje dionica Iskona prije izlaska na burzu i nista vise. Cak ni teoretski se ne moze izvesti jer je agencija za zastitu trzista blokirala slicne radnje cak i kad su bile u igri firme sa puuuuno manjim udjelom u trzistu od HT-a tako da... ali u Hrvatskoj jos uvijek vrijedi ona "Nikad ne reci nikad". crying

by Tomo @ 06 Apr 2006 10:11 am
Zombix, ne slažem se s tobom. I ja sam prvi trenutak pomislio isto, onda sam vidio da je Jutarnji objavio vijest pa mi se sve više čini da tu nešto ima. Osim toga, izgleda da Agencija tu nema nadležnosti pa će biti svega.
Cool vijest DJ, ali mislim da bi ti mogao malo češće ovako podijeliti neke insiderske inormacije sa nama.

by http://mrak.org @ 06 Apr 2006 07:45 pm
informacija da je jutarnji nešto napisao nije garancija da je to točno, povijesno gledano mogli bi reći - upravo suprotno

sumnjam da je iskon osobito interesantan t-htu jednostavno zato jer je njihovih 67 milijuna kuna prihoda i 5 milijuna kuna dobiti premalo u odnosu na ukupnu veličinu HTamarket share im je relativno malen, što će njima iskon? razmislite malo o tome, apsolutno svu infrastrukturu HT ionako već ima, i dobar dio od ovih 67 milijuna ionako ide HTu (kroz najmove veza i koješta drugoga), iskon je opterećen kreditima i u krajnjoj instanci dioničarima koji su uložili hard cache, a s iskonom bi ht dobio brdo ljudi i paralelnu organizaciju koju već posjeduju

kupovina iskona od strane HTa je definitivna smrt iskona, i koliko god trenutni dioničari mislili pokupiti pare i otići iskreno sumnjam da je bilo tko čekao sve ove godine samo da bi ih "ištekao iz zida"

nema to nikakve logike jer bi ta akvizicija ht-u bila preskupa u odnosu na dobiveno; čisto s ekonomskog stanovišta, da ne govorim da po podacima praktički osim iskona i nema drugog konkurenta HTu tako da bi ta kupovina ubila ionako krhku iluziju liberaliziranog tržišta

by http://mrak.org @ 06 Apr 2006 08:42 pm
eto bavio sam se 10 minuta istraživačkim novinarstvom i napisao cijeli post na tu temu; nadajmo se da sam u pravu jer će pogreška inače biti kolosalna :)

by DeeJay @ 06 Apr 2006 09:52 pm
Tvoj komentar ima smisla sa ekonomskog gledista tvrtke na normalnom trzistu. Ali ovo ipak nije normalno trziste. Na zalost. I ja mislim da je sve patka, ali...brine me to ali.

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\