Testovi: Samsung SGH-X830
Samsung SGH-X830 i nije baš mobitel, puno bolji opis je MP3 player s ugrađenim mobitelom. Ovaj zanimljiv uređaj nije bez mana, ali pokazuje puno potencijala, a 1 GB memorije bit će mnogima odlučujući faktor za izbor uređaja.

MP3 player je danas potpuno normalni dio svakog mobilnog telefona. Oni srednje i vise klase, proširivi karticama, mogu pohraniti i respektabilnu kolekciju glazbe za slušanje u pokretu. Samsung je taj koncept malo iskrenuo, pa je predstavio uređaj za kojeg je bolje reći da je MP3 player s ugrađenim mobitelom, nego obratno. Zanimljiva ideja rezultirala je zanimljivim uređajem, koji je daleko od savršenstva, ali za jedan od pionirskim modela može proći. Nadamo se da će Samsung iz njegovih nedostataka izvući lekcije i da će već nasljednik modela SGH-X830 biti punokrvniji MP3 player s ugrađenim mobitelom.

Nelogičnosti izvedbe
Da ne ispadne da uređaj samo kudimo, recimo odmah njegove najjače adute. Na raspolaganju vam je cijeli gigabajt prostora za pohranu MP3 glazbe, u paketu dolaze pristojne slušalice, koje uvijek možete zamijeniti nekim vlastitim. Reprodukcija zvuka je iznenađujuće dobra, pogotovo na pjesmama koje su kodirane u bitrateu od 192 kbps. Uređaj ima i izgled i dimenzije MP3 playera i bez problema stane u svaki džep.
Najveća zamjerka ovom uređaju leži u činjenici da ga računalo, kad ga spojite USB vezom, neće prepoznati kao vanjski disk, već zahtjeva instalaciju softvera, odnosno drivera s priloženog CD-a. To znači da, svaki put kad niste pri svom računalu, nećete moći prebacivati pjesme s telefona, odnosno MP3 playera, u računalo i obratno. Druga velika nelogičnost na uređaju je činjenica da na prvi pogled izgleda kao da ne postoji tipka za izravni pristup MP3 playeru!? Ipak to je varka - pristisnite i duže zadržite centralnu navigacijsku tipku. Ili ćete morati, ako želite aktivirati player, otvoriti telefon, ući u izbornik, pa skrolati do Aplikacija, ući u njih, izabrati MP3 player, potvrditi izbor i onda zatvoriti telefon i pritisnuti play!
Treća nelogičnost je pak navigacijski kotačić, nešto poput iPodovog ClickWheela. Za očekivati je da se vrtnjom tog kotačića pjesma premotava naprijed ili nazad, ali ne, samo pritiskom na lijevo ili desno prebacujete pjesme. Šteta, mogao je to biti odličan coolnes faktor.

Solidan i kao telefon
Samsung SGH-X830 sasvim je solidan i kao mobilni telefon. U početku će se trebati malo naviknuti na navigaciju kotačićem i na minijaturnu tipkovnicu, zgusnutu u dva reda, ali ne možemo reći da će to uzeti puno vremena ili da je ergonomija ovog telefona loša.
Kako je sve kod ovog telefona neobično, tako je i ekran, koji je rezolucije 128 x 220 piksela, uz mogućnost prikazivanja 262 tisuće boja, a koji se sasvim solidno ponaša na suncu. Orijentacija ekrana mijenja se ovisno o tome jeli telefon otvoren ili zatvoren.
Od aplikacija, uz MP3 player, tu su i sasvim pristojan kalendar, diktafon, alarm, svjetsko vrijeme, kalkulator, pretvarač valuta, odbrojavanje, štoperica i bilješke (zvane Zapisi). Uređaj podržava i Javu, ali teško da ćete se odlučiti na previše igranja na ovako neobičnom ekranu. Isto vrijedi i za mobilni Internet, premda ovaj uređaj podržava i EDGE brzine prijenosa podataka.
Samsung SGH-X830 opremljen je i kamerom od 1,3 MP, koja daje prosječne fotografije. Ipak, ovaj je uređaj prije svega MP3 player s mogućnostima mobilnog telefona.

Konkurencija
LG M6100
LG M6100 prvi je telefon an tržištu koji je izgledao kao MP3 player, stoga je i jedina dostojna konkurencija Samsungu SGH-X830, ako se uopće može zvati konkurencijom. Naime, LG ima samo 128 MB memorije, naprema Samsungovom gigabajtu. Ipak, lijepo je vidjeti da se stvara potpuno nova klasa mobitela.

Plus: količina memorije, kvaliteta zvuka
Minus: loše izvedena tipka za direktni pristup MP3 playeru
Zaključak: Ovaj uređaj je najlakše opisati kao MP3 player s ugrađenim mobitelom. Unatoč nekim nelogičnostima i nedostatcima, za jedan pionirski model je sasvim dobar, a najveći adut mu je čak 1 GB interne memorije.

Ocjene:
Performanse: 6
Ergonomija: 6
Ukupna ocjena: 6

InfoBox:
Ime uređaja: Samsung SGH-X830
Frekvencija rada: Tri-band EDGE/GPRS telefon
Kategorije: MP3 player
Operativni sustav: Samsungov proprietary softver
Dimenzije: 84 x 30 x 20 mm
Masa: 72 g
Ekran: TFT, 262k boja, 128 x 220 piksela
Interni imenik: 1000 unosa
Memorija: 1 GB
Memorijska proširenja: Nema
Povezivanje: Bluetooth, USB
Prijenos podataka: EDGE, GPRS
Multimedija: MMS, Java
Foto: 1,3 MP (maks. 1280 x 1024 piksela)
Video: 3GP player
Audio: diktafon
Baterija: Li-Ion, 800 mAh
Razgovor / Čekanje: 3 / 200 h
SAR: 0,35 W/kg
Cijena: -
Ustupio: Europatrade-mobile, (01) 2049 801
25 Jan 2008 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\